Energieffektivisering

Att energieffektivisera innebär att spara energi, antingen genom att göra energiomvandlingsprocessen mer effektiv eller genom att använda mindre energi. Man kan också effektivisera genom att försöka få ut mer av den energi man redan använder. Läs mer om det på wikipedia. Att spara energi är fördelaktigt både för miljön och för ekonomin. Energieffektivisering är aktuell på samhällsnivå, i företag och för privatpersoner, och går att genomföra i nästan alla aspekter av ens liv. Två områden som förbrukar mycket energi är transport och boende.

När det gäller transport finns det flera sätt att kraftigt minska energiförbrukning och kostnad. Om du till exempel har möjlighet att gå eller cykla dit du ska förbrukas inget bränsle alls, förutom det i din egen kropp. Det näst bästa alternativet är att åka kollektivt med tåg eller buss. Om du ska åka en längre sträcka eller inte har tillgång till kollektivtrafik kan du ändå spara energi genom att välja rätt bil för dina behov. Fordonets storlek och motor har nämligen stor inverkan på hur mycket bränsle det förbrukar. Se energimyndigheten för mer information om detta. Andra saker du kan göra för att ytterligare minska förbrukningen är att köra så lite som möjligt på tomgång, och att köra energisnålt i allmänhet. Rätt däck och däcktryck är också viktiga faktorer för att minska bränsleåtgången. Om din bil har en dieselmotor är ett bra sätt att energieffektivisera att dieseltrimma den hos Dieselkraft.Energi

För ditt boende finns det många små saker som går att ändra för att få stor effekt. Genom att förbättra isoleringen i huset eller byta fönstren, eller måla fasaden med en färg med termoskyddsfunktion, sparar du energi eftersom det inte krävs lika mycket av den för att värma upp huset, och mindre värme läcker ut via till exempel fönster. Om du implementerar prognosstyrning i ditt hem kan du kontrollera hur mycket din bostad ska värmas upp beroende på väderprognosen. En så liten sak som att byta från konventionella glödlampor till lågenergilampor eller lysrör sparar energi. En mer storskalig förändring är att byta till fjärrvärme för husets uppvärmning.

Energieffektivisering går att implementera i allt du gör, men genom att effektivisera hur du transporterar dig och hur du bor har du sparat mycket energi på två stora delar av ditt liv.

 

Taggar: , , , , , , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2021 Vgpower – Allt om kraftverk

 
 
splendid